Tatilya Neden Kapandı?

Tatilya Cumhuriyeti’nin yöneticileri sadece çocuklardı.

1996 yılında Beylikdüzü’nde açılan Tatilya, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in katılımıyla faaliyete geçti. Mimarı ise Sydney Opera Binası gibi dünyaca ünlü projelerde görev almış Oktay Nayman’dı. “Hayal Dünyası” sloganıyla açılan bu eğlence merkezi, su kayağından alaboraya, kovboy dünyasından 5D sinemaya kadar pek çok etkinlikle çocuklara unutulmaz anlar yaşattı.

2001 Krizi, çocukların eğlencesini de vurdu.

Tatilya, Bayındır Holding tarafından kurulmuştu. Süleyman Demirel’in kayınbiraderi Ali Şener’in hisselerinin bulunduğu Tatilya, 2001 ekonomik krizi nedeniyle İş Bankası’na devredildi. Ziyaretçi sayısı 700 binden 290 bine kadar düştü. Son yıllarında tekrar 420 bine ulaşsa da eski günlerine dönemedi.

Tatilya’da ölümle sonuçlanan bir kaza mı oldu?

Halk arasında, Tatilya’daki “Alabora” adlı oyuncaktan bir kişinin düşüp öldüğü söylentisi yayıldı. Ancak bu iddia hiçbir zaman kanıtlanmadı. Tek kayıtlara geçen olay, Tatilya’nın önündeki otobüs durağında yaşanan bir patlamada bir kişinin hayatını kaybetmesiydi.

Zarar ettiği için yıkım kararı alındı.

Mimar Oktay Nayman, Tatilya’nın yıkılmaması için İstanbul 1 Numaralı Koruma Kurulu’na başvurdu. Ancak, Tatilya’nın ödül almış olmasının yeterli görülmediği ve yapının tescil edilmesi için çok daha özgün olması gerektiği belirtildi. Kurul, yıkım kararını onayladı.

Tatilya, Kuzey Irak’a satıldı.

3 Nisan 2006’da kapanan Tatilya’nın içerisindeki oyun parkurları, Kuzey Irak’ta iş insanı Malaşin Barzani’ye 1.1 milyon dolara satıldı. 2012 yılında ise Tatilya’nın yerine Marmara Park AVM açıldı.

Böylece, bir neslin hayallerini süsleyen Tatilya, anılarda kalmaya mahkum oldu.