1 Masa 2 Sandalye

Diyetisyeninizden sağlıklı beslenme çantası

Okulların da açılmasıyla velileri beslenme çantası hazırlama telaşı sardı. Vaktinin büyük çoğunluğunu okulda geçiren çocuklarımızın derslerine konsantrasyonunun sağlaması, zihinlerinin açık olması ve yedikleri besinlerin gelişimlerini desteklemesi büyük önem taşımaktadır. Besinlerin makro (karbonhidrat, protein ve yağ) ve mikro (vitamin ve mineraller) besin değerlerinin dengeli olması, günlük kalori ihtiyaçlarıyla orantılı olması ve içerdiği besin öğelerinin sağlıklı ve güvenilir kaynaktan gelmesi çok çok önemlidir. Bu noktada velilere düşen en büyük görev çocuklarının sağlıklı besine ulaşımını kolaylaştırmaktadır. Bunun için de öğünleri evde hazırlanmış, günlük ve besin güvenliği sağlanmış sağlıklı besinlerden oluşan ideal bir beslenme çantasını bu haftaki yazımızda uzman kaleminden siz değerli velilerimiz için yazdık.

·       ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN BESLENME SORUNLARI

 

Günümüzde artan teknoloji bağımlılığının getirdiği hareketsizlik, paketli gıda ve fast food tüketiminin artması çocuklarda obezite ile birçok sağlık sorununu beraberinde getirmektedir. Çocukların yaklaşık yarısı günde 1 saatini bilgisayar, televizyon veya telefon başında geçirirken bu oranın hafta sonu daha da arttığı belirtilmiştir. Buna bağlı, çocuklarda fiziksel aktivite düzeyleri gittikçe düşmektedir. Çocuklarda fiziksel ve sosyal gelişimleri için gerekli olan ev dışında fiziksek aktivite oranları da çocuk nüfusunun yaklaşık %20’sinde günlük 1 saatin altında olduğu belirtilmiştir. Bu verilerden de yola çıkarak çocukluk çağı obezitesinin günümüzde büyük bir problem olduğu ve her 10 çocuktan 1’inin obez olduğu çalışmalarla gösterilmiştir.

Çocuklarda obezitenin getirdiği en büyük sorunlardan biri erken ergenliktir. Bunun yanında boy kısalığı ve akran baskısının getirdiği psikolojik sorunlar da gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Çocukluk çağında görülen bir diğer beslenme sorunu ise bodurluktur. Ülkemizde çocuklarda görülen bodurluk oranı TÜBER’ e göre %2,3’tür.

 

 

Zayıflık ise yine sağlıksız beslenmenin getirdiği sorunlardandır. Günümüzde yetersiz beslenmeye bağlı zayıflık oranı ise 5 yaş altı çocuklarda yaklaşık %9’tur. Bunların yanı sıra sağlıksız beslenme ve vitamin-mineral eksiklikleri çocuklarda bağışıklık sistemlerinin de zayıflamasına ve kolay hasta olmalarına neden olmaktadır. İmmün sistemi zayıf olan bir çocuğun okula devamlılığının azalmasına ve okul başarısının düşmesine neden olur. Küçük yaşlarda kazanılan sağlıksız beslenme alışkanlığı ileriki yaşlarda da devam ederek obezitenin yanı sıra diyabet, hipertansiyon gibi başka hastalıklara da yol açabilir. Bu yüzden küçük yaşlarda çocuklara sağlıklı beslenme ve haraketli yaşam alışkanlığı kazandırmak çok çok önemlidir. Gelin beraber çocuk beslenmesinde okul saatinden önceki ilk öğünleri olan kahvaltının öneminden bahsedelim.

·       OKUL ÖNCESİ İDEAL BİR KAHVALTI

Kahvaltı, günün ilk öğünü olup güne zinde başlamak için önemlidir. Aynı zamanda en çok proteini aldığımız öğünde kahvaltı öğünümüzdür. Çocukların kahvaltı yaparak okula gitmeleri derslere odaklanmalarını kolaylaştırır ve enfeksiyonlara karşı bağışıklıklarını güçlendirir. Sağlıklı bir kahvaltı tabağı oluşturmak için; iyi bir protein kaynağı yumurta, peynir, basit karbonhidrattan uzak kompleks bir karbonhidrat grubu olan tam tahıllar, sağlıklı yağlar dediğimiz zeytin, avokado, zeytinyağı ve lif, vitamin-mineral açısından zengin meyve ve sebzeler eklenmelidir. Şimdi de iyi bir kahvaltı sonrası ideal bir beslenme çantasından sizlere bahsedeceğiz.

·       İDEAL BESLENME ÇANTASI ÖRNEKLERİ

         Beslenme çantası; çocukların gerek öğle öğünleri gerekse ara öğünleri için hazırlanabilir. Taşıması kolay, sağlıklı ve çocukların ilgisini çekebilecek şekilde lezzetli besinler hazırlamak çocukları teşvik etmek açısından önemlidir. Zaman zaman çeşitli ve sağlıklı alternatifler üretmekte zorlanabilirsiniz. İşte bu yüzden bu yazımızda sizlere pratik ve kolay hazırlayabileceğiniz birkaç sağlıklı tarif paylaşacağız.

o   Tam buğdaylı peynirli ev poğaçası + 5-6 zeytin

o   Şekersiz anne kurabiyesi + 1 su bardağı süt

o   Mini tam buğday simit + 1 dilim beyaz peynir

o   Taze veya kuru meyve + 1 porsiyon kuru yemişler (çiğ badem, fındık veya ceviz…)

o   1 peynirli gözleme + domates + salatalık

o   Tam buğday galeta + 1 su bardağı ayran

o   Ev yapımı tam buğdaylı meyveli veya kakaolu kek + taze sıkılmış meyve suyu

o   Parmak börek + 1 su bardağı ayran

o   1 dilim tam buğday ekmek üzerine şekersiz fıstık ezmesi + 1 su bardağı süt

o   Peynirli tam buğday tost + domates, salatalık

o   Peynirli sandviç + kuşburnu veya ıhlamur çayı

o   Baklagil salataları + 1 su bardağı ayran

o   Tahıl salataları + 1 su bardağı ayran

Geleceğimizin kahramanları olan çocuklarımızın sağlıklı gelişimleri için bugünden anne-babalara düşen beslenme görevlerini sizlerle paylaştık, bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, sağlıkla kalın…

[article id=”5237″ color=”bg-primary”][/article]

Exit mobile version