Çayı Yemekten Sonra İçenler Yandı! Ne Demir Kalıyor Ne De…

Dünya Çay Komitesi’nin raporuna göre Türkiye dünyada yılda kişi başı en çok çay tüketen ülkeler listesinde birinci sırada yer alıyor. Demiri olumsuz etkileyen çayın tek zararı bu değil. Çayın sıcaklığı, içildiği zaman dahi vücudu etkiliyor. Peki, çay yemekten sonra mı içilmeli?

ÇAYI YEMEKTEN SONRA TÜKETMEYİN

Çoğumuz yemek sofrasını hazırlarken çayı demleriz. Çay daima hazır olur. Fakat uzmanlar, çayı yemekten sonra tüketmeyi önermiyor.

Uzmanlar, çok uzun süre demlenmiş çayı içmeyi önermiyor.

Çay çok sıcak da içilmemeli. Çünkü sıcak çay gırtlak kanseri, tümör riskini artırıyor.

Çay şekerle birlikte içilmemeli çünkü içindeki şeker hem diş hastalıklarına hem de metabolizma hastalıklarına meyil artırıyor.

Çay demir eksikliği yapabildiğinden, özellikle bitkisel demirin emilimini bozduğundan yemekten önce, hemen sonra ve beraber içilmemeli.

ŞEKERLİ ÇAYIN ZARARLARI

Şekerli çay metabolizma hastalıklarına meyili artırıyor. Ayrıca diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları gelişmesine neden oluyor.

İyi bir antioksidan olan çayın şekersiz tüketimi vücudumuz için oldukça faydalı.

Şeker kendi başına kalori içeriği yüksek olduğu için çayla beraber çok yüksek miktarda alındığında belli hastalıkların riskini artırıyor.

Şekerli çay diş yapısının bozulmasına neden oluyor ve orada enfeksiyonların kolayca yerleşmesine sebep oluyor.

İnsülün direnci, şekere yatkınlık gelişiyor. Bununla birlikte diyabet riskiyle beraber kalp damar hastalıkları beraberinde geliyor.

ÇAYIN FAYDALARI

Çay bir antioksidan. Bu özelliği sayesinde özellikle kalp damar hastalıklarının azaltılmasında, kolesterol, trigliserid düşmesinde etkili.

Damar hastalıkları ve inmenin oluşmasına da engel oluyor. Çay içmek kansızlığa sebep olur diye bir algı var. Çayın içerisinde tanin maddesinin demir emilimini engellendiği biliniyor.

Çok çay içen kişilerde, özellikle çayı yemeklerle, yemekten hemen önce ya da sonra tüketirsek ve bu oran artarsa demir eksikliği meyili de oluşturabilir.