Yeni kira sözleşmeleri çok can yakacak

Şehrimizde asgari ücretle çalışanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Birçok kurum ve kuruluşta çalışan asgari ücretli ve emekli kiracılar 1 Temmuz öncesi ev sahipleri % 25 kira artışı yapılabiliyordu. 1 Temmuz sonrası bu uygulama kaldırılarak kira artışları TÜFE’ye göre yapılacak olması kiracıların kabusu ev sahiplerinin mutluluğu oldu.

2+1 bir daire için istenen kira bedeli 18.000₺ 
3+1 bir daire için istenen kira bedeli 20.000₺

Doğal gazı ve asansör olmayan eski binalar için de istenen kira bedelleri 15-17 bin ₺ arası.

Asgari ücretin 17.002₺, en düşük emekli maaşının 12.500 olduğu bir ülkede kira bedellerinin böyle yüksek olması sosyolojik ve psikolojik sorundur. 

Haber ajanslarında kiracı ve ev sahibi kavgalarını sık sık duyuyor ve izliyoruz. Hatta bazı gazeteler, yaralanma ve ölümle sonuçlanan kiracı-ev sahibi haberleriyle dolu.

Kira artışını beğenmeyen ev sahiplerinin açtığı tahliye davaları sonucunda, eşyalarıyla sokakta kalan insanların varlığını da göz ardı edemeyiz.

Çoğunluğun karşılamakta zorluk çekeceği TÜFE’ye göre yapılan kira artışlarının, sosyal problemlerin temelini oluşturacağı kesin.

Toplumsal olayların fitilini ateşleyen ev sahibi-kiracı kavgalarına bir çözüm bulmak, devleti yönetenlerin önceliği olmalıdır.

Evlerini kiraya vermek isteyen ev sahiplerinin, evin konumu, durumu ve semtine göre kira tespiti yaptırması; kira artışlarının da bu tespit edilen kira bedeli üzerinden yapılması sağlanmalıdır.

Genel bir kira artış bedeli, eşitlik ilkesine aykırı olduğu gibi, asgari ücretli çalışanların yıllık artış durumları göz önüne alınarak yapılması da doğru olandır.

Emekli olup kirada oturanların durumu içler acısı. Ülkemizde 12.500₺ ile 16.000₺ arasında emekli maaşı alanların sayısı milyonlarla ifade ediliyor.

Her üç kişiden birinin kiracı olduğunu düşünürsek, TÜFE’ye göre yapılan kira artışını karşılayıp temel ihtiyaçlarını karşılayarak yaşamlarına devam etmeleri mümkün mü?

Gelir durumu orta ve yüksek seviyede olan devlet memurlarına tahsis edilen lojmanlar mevcut. Ancak, düşük maaş alanlar için sağlanan kira desteği yeterli seviyede değil.

Emekli olup kirada oturanlar ile sosyal yardımlarla geçinen vatandaşlar için, sosyal devlet anlayışı çerçevesinde bir çözüm bulunmalıdır.

Birçok ülkede, sosyal devlet anlayışı gereği, gelir düzeyi düşük vatandaşların konut problemleri sosyal konut projeleri ile çözülmeye çalışılıyor.

TOKİ ve belediyeler, ortaklaşa sosyal konut projeleri üreterek, düşük gelirli vatandaşlara konut sağlayıp yaşamlarını kolaylaştırmalıdır.

Her zaman olduğu gibi, takdir okuyucularındır.

[article id=”5208″ color=”bg-primary”][/article]