Yasal soygunun adı hazine garantisi

Son bir yıldır açılıyor, açılacak derken nihayet AYDIN-DENİZLİ OTOYOLU hizmete açıldı ve fiyat tarifesi belli oldu.
AYDIN-KOÇABAŞ  385₺
AYDIN-PAMUKKALE  340₺
AYDIN-KUMKISIK  305₺
AYDIN-SARAYKÖY  285₺
AYDIN-BUHARKENT  230₺
AYDIN-KUYUCAK  170₺
AYDIN-NAZİLLİ  125₺
AYDIN-KÖŞK  55₺

Devletin 1996 yılında yapmış olduğu Aydın-İzmir Otoyolu geçiş ücreti 40₺. Aydın’dan Çiğli’ye kadar çevre yolunu kullanarak gidebiliyorsunuz ve bu mesafe yaklaşık 200 km.

Aydın-Denizli Otoyolu, Aydın-Koçabaş arası yaklaşık 150 km ve geçiş ücreti 385₺…

Devlet, kendisi yapmayıp “YAP-İŞLET-DEVRET” modeliyle özel şirketler aracılığıyla yaptırdığı KÖPRÜ, TÜNEL ve OTOYOLLAR ile vatandaşın yasal yollardan soyulmasına izin veriyor.

Aydın-Denizli Otoyolu’nun “YAP-İŞLET-DEVRET” süresi 17 yıl ve her yıl için 9 Milyar 100 milyon Avro yıllık garanti ücret ödenecek.

Aydın-Denizli Otoyolu’nun yapım maliyeti 669 milyon avro olarak açıklandı.

17 yıllık işletme ve bakım maliyetinin ise 561 milyon avro olacağı tahmin ediliyor.

17 yıllık garanti ücreti ise 1 milyar 549 milyon avro.

Aydın-Denizli Otoyolu için devletin verdiği hazine garantisi, günlük 35 bin araç. Bu rakamın altında kalındığında “HAZİNE GARANTİSİ” devreye girip farkı ödeyecek.

Her yıl yeniden düzenlenecek olan geçiş ücretleriyle gerek bizler gerekse hazine, bu şirkete 17 yıl boyunca ödeme yapacağız.

Ülkemizde “Yap-İşlet-Devret” ile yapılan hastane, köprü, tünel ve otoyol maliyetlerinin, dünya standartlarına göre oldukça pahalı olduğu, bu konuda yapılan araştırmalarla ortaya konuyor.

Hastanelere hasta garantisi, köprü, tünel ve otoyollara verilen hazine garantilerinin bazıları döviz garantili, bazıları ise enflasyon oranına göre belirleniyor. Bu durumun unutulmaması gerekir.

Bu nedenle, ülkemizde bazı “Yap-İşlet-Devret” projeleri döviz karşılığında verilen garantilerle hazineyi büyük zarara uğrattı.

Bu yatırımların ülkemize ulaşım ve tedavi anlamında büyük kolaylıklar sağladığı bir gerçek.

Diğer bir gerçek ise, özel firmaların hazine garantisiyle alınan yurt dışı kredileriyle yapılan projelerin, devletin kendi imkanlarıyla çok daha fazlasının yapılabileceğine dair iddiaların varlığı Yap işlet devret projeleri üzerinde ki şüpheleri ortadan kaldırılmadığı ortada. 

Her zaman olduğu gibi taktir okuyucularındır.

[article id=”5285″ color=”bg-primary”][/article]